Perinteitä ja ympäristöä kuunnellen tämän päivän tahtiin

Forest Studio Mustikkarinne

Hirvi ui Mustikkarinteen lammessa.
"Ensimmäinen ilta uudessa kodissa. Ihmettelin kuka ui lammessa ja näin hirviemon nousevan vedestä vasansa kanssa. Olin pakahtua kauniista näystä, kun toinen hirvi tuli. Ja sitten toinen. Siellä ne polskivat edelleen kun kirjoitan tätä. Ikkunat auki kesäyöhön, männyn tuoksu, nukkuva metsä ja lammikossa polskivat eläimet. Aikamoinen tervetulotoivotus."
Sanni Orasmaa, 2019

Mustikkarinne sijaitsee Taipaleen kylässä, Suomusjärven ja Karjalohjan Enäjärven alueella, noin tunnin matkan päässä Helsingin ja Turun keskustasta. Alueemme ammentaa muinaisesta kulttuurista. Ensimmäiset asukkaat saapuivat tänne vuosina 7000-5000 eKr.

Mustikkarinteen tila sijaitsee keskellä Karjalohjan ja Suomusjärven Enäjärven upeaa vesistöä.

Mustikkarinne on sekä koti että työpaikka. Tilallamme on hirsitalo, halli, kolmisen hehtaaria mäntymetsää ja lähdepohjainen lampi. Alue tuntuu olevan turvallinen kolkka paitsi meille ihmisille myös monille metsän eläimille. Iltaisin lammessa uivat  kauriit ja hirvet, jopa ilves on nähty venyttelemässä veden äärellä.

Iltaisin lammessa uivat kauriit ja hirvet, jopa ilves on nähty venyttelemässä veden äärellä.

Mustikkarinteen tilan rakensi mies, joka seurasi tarkasti luonnon merkkejä. Puut kaadettiin lähimaastosta kuukalenterin mukaan ja kuivattiin paikan päällä. Kun rakentaja ei löytänyt oikeaa muotoa hirrelle, hän suunnitteli ja kokosi oman hirsihöylän ja höyläsi hirret itse.

Koko rakennusprosessin ajan Mustikkarinteen isäntä teki aina ensin työkalut ja vasta sitten työt. Lattiat täytettiin sahanpurulla ja katto eristettiin Ecoverilla.  Paikallinen puuseppä valmisti ikkunat verstaallaan. Ja ei, tämä ei ollut 1940-lukua, tämä oli vain muutama vuosi sitten. Useassa kohden kyläläiset olivat apuna toteuttamassa tätä yhden miehen unelmaa. Äskettäin tilalla poikkesikin asiakas, joka kertoi auttaneensa makuuhuoneiden rakentamisessa, toinen vierailija mainitsi muokanneensa lammen ympäriltä maat ja kolmas olleensa mukana hallin tukemisessa.

Kaivon paikka löytyi pajunoksan avulla ja renkaan läpi katsomalla. Eläinten ruokintapaikkoja on tontin kaikissa kulmissa. Varastosta löytyivät kaura- ja maapähkinäsäkit odottamassa talvikautta ja nälkäisiä vierailijoita.

Talo lämpiää aurinko- ja puukäyttöisellä vesikiertojärjestelmällä.

Talo lämpiää aurinko- ja puukäyttöisellä vesikiertojärjestelmällä. Etupihasta alkaa useita pieniä polkuja. Suurin osa on eläinten tallaamia, mutta pian yksi luontopolku jaetaan myös meille ihmisille. Reitti kulkee lampi- ja mäntymetsäalueiden ohi kuusille ja kiville.

Päärakennuksen pirtissä on pieni flyygeli. Mustikkarinteellä on myös suuri eristämätön hirsikannakkeinen halli, jossa järjestetään konsertteja, luentoja ja muita kokoontumisia kylmempien kuukausien ulkopuolella.

Lämpimästi tervetuloa Mustikkarinteelle!
Suomen luonto 9/2019
Suomen luonto 9/2019
Back to Top