Luukku 6: Kielo

Kielo, Suomen kansalliskukka, on kiehtonut ihmisiä vuosisatojen ajan tuoksullaan ja kauneudellaan. Talvisin kielon valkoiset, kellomaiset kukat ovat tuoneet eloa ja juhlan tuntua koteihin ja talvipuutarhoihin, kun puutarhurit ovat hyötäneet sen kukkimaan keskellä sydäntalvea.

Miten kielo saadaan kukkimaan keskellä talvea?

Kielon kasvattamiseen eli hyötämiseen tarvitaan sen juurakoita, jotka kerätään myöhään syksyllä ennen maan jäätymistä. Juurakot säilytetään viileässä, kosteassa paikassa, kuten kellarissa, joka jäljittelee luonnollista talvehtimisolosuhdetta.

  1. Istutus: Kun talven juhlat lähestyvät, juurakot istutetaan ruukkuihin kosteaan, humuspitoiseen multaan.
  2. Herättely: Ruukut tuodaan valoon ja asetetaan noin 20-25 asteen lämpötilaan, jossa ne alkavat herätä.
  3. Kasvatus: Säännöllinen mutta maltillinen kastelu on tärkeää, jotta juurakot eivät kuivu. Pian ensimmäiset versot ilmestyvät ja kukat alkavat avautua, tuoden kevään tuulahduksen talven keskelle.
  4. Hoito: Kukinta jatkuu pitkään kun viet kielot yöksi viileään

Hieno kuvallinen ohje kielon hyötämiseen löytyy esim. täältä.

Omat kukkatuotannon opintoni ohjannut Teija Tengvall on oikein kielojen hyötämisen spesialisti. Teijasta ja kieloista juttu täällä.


Kielo ja nainen
A Lily of the Valley and a woman 
Oy Valokuvaamo Apollo Ab, kuvaaja 1930 
Kuva: Museovirasto

Kielo on kauneuden vertauskuva, suomalaisen sielunmaiseman ja puhtauden symboli. Se valittiin kansalliskukaksi vuonna 1967. Kielon tuoksu on ollut osa niin arkea kuin juhlaa. Kieloja on perinteisesti kasvatettu joulukukiksi, niiden viljelystä talvisiin tarkoituksiin on mainintoja jo 1800-luvulta. Kielo on kautta aikojen ollut luonnon muistutus siitä, että pimeänkin keskellä voi kasvaa valoa ja toivoa.

Puutarha-lehden ohje alan ammattilaisille vuodelta 1925.

Siltä varalta ettet ehtinyt itse juurakoita luonnosta keräämään: kukkakaupat myyvät valmiiksi hyödettyjä kielon juurakoita tänäkin vuonna. Ainakin Helsingin seudulle jalokieloja saapuu Keski-Euroopasta asti.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *