Huonekasvit elävät talven sydämessä kodin turvassa, mutta kesän tullessa ne voivat löytää uuden elämän puutarhan tai parvekkeen vehreydessä. Amaryllis tuo juuri nyt valon ja värin joulun aikaan. Tiesitkö että kukinnan jälkeen sitäkin voi hoitaa kuin huonekasvia?

Amaryllis – rakkauden ja rohkeuden kukka
Amaryllis on nimetty kreikkalaisen paimentytön mukaan. Amaryllis rakastui syvästi mieheen, joka ihaili vain kaikkein harvinaisimpia kukkia. Voittaakseen miehen sydämen Amaryllis pisti kultaisella nuolella rintaansa. Hänen verestään kasvoi kukka, joka oli ainutlaatuinen kauneudessaan – säteilevä ja kestävä.
Keväällä, kun yöpakkaset väistyvät, amarylliksen voi siirtää ulos aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Kesän kestävä lepohetki luonnon helmassa auttaa sipulia latautumaan seuraavaa kukintaa varten. Oikein hoidettuna amaryllis kerää voimaa kesän aikana ja palaa seuraavana talvena entistä upeampana.

Amarylliksen vuodenkierto
- Syyskuu–marraskuu: Istuta amarylliksen sipuli ja aloita kastelu varovasti. Sipuli alkaa työntää esiin kukkavanaa noin 6–8 viikossa.
- Joulukuu–tammikuu: Kukinta-aika! Ihaile upeita kukintoja ja lannoita lantavedellä kukinnan aikana.
- Helmikuu–maaliskuu: Kun kukat kuihtuvat, leikkaa kukkavarret pois, mutta jätä lehdet. Siirrä amaryllis valoisaan paikkaan, jossa se saa runsaasti epäsuoraa valoa. Kasvi kerää lehdillään voimaa sipuliin seuraavaa kukintaa varten.
- Huhtikuu–toukokuu: Siirrä amaryllis ulos, kun pakkaset väistyvät. Aseta se aurinkoiselle paikalle ja lannoita säännöllisesti.
- Kesäkuu–elokuu: Amaryllis kasvaa ulkona ja vahvistaa sipuliaan. Jatka kastelua ja lannoitusta säännöllisesti.
- Syyskuu: Lehtien kellastuessa lopeta kastelu. Siirrä sipuli sisälle ja anna sen levätä kuivassa paikassa.
- Marraskuu: Aloita jälleen kastelu, ja sipuli herää eloon – valmiina uuteen kukintaan!


Vastaa