Luukku 17: Keijujen kukka luo valon polun uuteen vuoteen

Paperwhite-narsissi (Narcissus tazetta) on herkkä ja ajaton kaunotar, joka kantaa mukanaan vuosituhansien historiaa. Tämä valkoisena hohtava kukka tunnetaan maailmalla onnen ja uuden alun symbolina – mutta Suomessa se on usein piilotettu muiden kevään kukkien, kuten pääsiäisliljojen, joukkoon. Nyt on aika tuoda valkoiset kukat osaksi joulun ja uudenvuoden juhlaa.

Paperwhite -narsisissien tai -tasettien historia ulottuu Kiinaan, jonne ne saapuivat arabikauppiaiden mukana yli tuhat vuotta sitten. Siellä kukka sai nimen “shuixian”, vedessä elävä keiju, joka toi onnen ja vaurauden perheisiin juuri uudenvuoden kynnyksellä. Viktoriaanisen ajan Euroopassa tasetit löysivät tiensä joulupöytiin, kasvatettuina sorassa ja vedessä, tuoden valoa ja raikkautta talven pimeimpään aikaan.

Minulle tasettien tie jouluun ja uudenvuoteen on ollut kuin matka valoon. Kukkien kasvattaminen läpi pimeimmän ajan on tuntunut pieneltä ihmeeltä: sipulien herättäminen, leikkaaminen, kukkien kuivana säilyttäminen viikkojen ajan ja lopulta niiden uusi kukinta Saksassa, tuoreena kimpussa yhdessä Mustikkarinteen mäntyjen kanssa.

Paperwhite-taseteille ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä. Vesinarsissi kuvaisi kauniisti niiden kasvutapaa ja historiaa, sillä ne kukkivat yksinkertaisesti vedessä. Toisaalta paperinvalkea narsissi on suora käännös, joka korostaa niiden herkkää, hohtavaa valkoisuutta. Minusta ihanin olisi kuitenkin keijunarsissi joka polveutuisi suoraan shuixianin lähteiltä. Kutsuttakoon Mustikkarinteen tasetteja siis tästä lähin keijunarsisseiksi. Ehkä tämä kukka ansaitsee juuri nyt paikan suomenkielessä – omana itsenään, valoa tuovana paperinvalkeana ihmeenä.


Nyt on keijunarsissien aika. Nämä kukat puhkeavat esiin talven keskeltä, läpi pimeyden, kohti nousevan vuoden valoa.

Keijunarsissit hehkuvat talvisella ikkunalla. Kuvan loi ai-apuri artikkelin tekstin pohjalta.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *