Ennen kimallusta ja glitteriä kanelilla oli tärkeä rooli jouluisten asetelmien koristelussa. Kanelia ripoteltiin sammalen päälle tuomaan väriä ja lämpöä, sitä käytettiin myös seppeleissä ja kukka-asetelmissa korostamassa juhlan tuntua.
Kanelin lämmin tuoksu on aina yhdistetty jouluun. Menneinä aikoina kaneli oli arvokas mauste, joka symboloi ylellisyyttä ja juhlaa. Talvisissa koristeluissa käytettiin mausteita yhdessä kuivattujen kukkien kanssa. Kanelin lämpimän ruskea sävy toi kontrastia lumen valkeuden ja pimeyden keskelle.
Kanelia voitiin käyttää myös yhdessä muiden luonnonmateriaalien, kuten kuivattujen appelsiiniviipaleiden ja neilikoiden, kanssa.
Kokeile itse:
Sido kanelitankoja joulukranssiin tai ripottele jauhettua kanelia sammalen päälle. Yhdistä kanelia havuihin, käpyihin ja kynttilöihin tuomaan joulun tuoksua kotiisi.

Riisiliimaa liiman sijaan
Ainekset:
- 3 rkl pesemätöntä riisiä
- 6 rkl valkoviinietikkaa
- 4 dl vettä
- 1 iso hyppysellinen merisuolaa
Ohje:
- Keitä kaikki ainekset matalalla/kohtalaisella lämmöllä, kunnes suurin osa riisijyvästä on liuennut. Keitä noin 30 minuuttia sekoittaen välillä.
- Soseuta riisi: Kun riisi on kypsää ja pehmeää, muussaa se lusikalla tai haarukalla tasaiseksi massaksi.
- Siivilöi seos: Sileämmän koostumuksen saamiseksi siivilöi riisiliima hienon siivilän läpi kulhoon. Käytä lusikkaa tai lastaa auttamaan liiman läpi siivilöimisessä. Jos siivilöit sen kunnolla, saat sileämmän liiman.
- Kun liima on valmis: Liima on paksu ja tahmea koostumukseltaan ja jatkaa paksuuntumista jäähtyessään. Anna jäähtyä 20-30 minuuttia, jonka jälkeen se on valmista käyttöön. Voit käyttää sen heti tai säilyttää kuukausia suljetussa astiassa jääkaapissa.
- Liiman levittäminen: Levitä liimaa siveltimellä (tai sormilla). Käytä noin 2-4 kertaa enemmän liimaa kuin perinteisessä liimassa. Voit lisätä vettä ohentamaan liimaa tarpeen mukaan, riippuen siitä, mihin sitä käytät. Liima kuivuu lähes kirkkaaksi.
Paksumpi liima: Jos siivilöinnistä jää jäljelle paksumpaa, paakkuista liimaa, voit säilyttää tämän paksumman seoksen. Tällainen liima on rakenteeltaan karkeampaa, mutta voi tarttua nopeammin pinnoille.
Säilytys: Molemmat liimat kirkastuvat kuivuessaan. Anna liiman jäähtyä ennen käyttöä. Paksumpi liima kuivuu yleensä sileämpää nopeammin, kuivumisaika riippuu ilmankosteudesta, liimattavasta materiaalista ja liiman paksuudesta.
Jos innostut kokeilemaan niin kerro miten onnistuit!
Vastaa